Javea onroerend goed kopersgids 2022

Over deze gids


Dit is de laatste informatie die u nodig heeft, als u denkt aan het kopen van onroerend goed in of rond Javea, aan de Costa Blanca in Spanje.


Wat staat er in deze kopersgids?

 • Bestemming
 • Stapsgewijze blik op het koopproces van een huis
 • Uitgangspunt voor kopers
 • Wat gebeurt er als je een woning vindt?
 • Vastgoedonderzoeken
 • Reserveringen
 • Samenvatting

Als je vragen hebt, stuur ons dan een e-mail of bel ons – we zijn er om je te helpen!


Vraag uzelf om te beginnen af: Is Javea de juiste bestemming?

Javea ligt aan de oostkust van Spanje. In de provincie Alicante, die in de Valenciaanse Gemeenschap ligt.

Het is een zeer diverse stad, vol met verschillende nationaliteiten. Het wordt meestal bewoond door gepensioneerden uit het buitenland, maar de laatste 20 jaar kiezen jonge gezinnen het als hun bestemming. Dankzij de prachtige levensstijl die het te bieden heeft.

Als u financieel onafhankelijk bent, vanuit huis werkt of een goed bedrijfsidee hebt waarvan u denkt dat het hier zal zegevieren, dan zou Javea wel eens de perfecte bestemming voor u kunnen zijn.

Anders is het moeilijk om aan werk te komen en voor de meeste functies is basiskennis van de Spaanse taal vereist. Niet altijd, maar meestal wel.

Als u erover denkt om zich in de omgeving van Javea terug te trekken – denk geen twee keer na, doe het gewoon! Mits je jezelf financieel en medisch kunt onderhouden.


Als Javea de juiste bestemming voor u is, moet u stap voor stap

Weet wat u moet doen en wat u te wachten staat bij het kopen van een huis in Spanje, door

 1. De vastgoedmarkt in de gaten houden

  Door in de gaten te houden welke nieuwe woningen te koop staan, welke woningen verkocht zijn en door overzichten van de vastgoedmarkt te lezen.

 2. Contact opnemen met een wettelijke vertegenwoordiger

  Een advocaat of fiscaal vertegenwoordiger, om u te vertegenwoordigen en te adviseren over lokale wetten, voorschriften en belastingverplichtingen voor niet-fiscaal ingezetenen of fiscaal ingezetenen – wat u ook zult zijn. Vraag ons om een aanbeveling!

 3. Een NIE-nummer krijgen

  Dit is een Spaans fiscaal identificatienummer voor buitenlanders, ook verplicht, en kan worden verkregen door uw advocaat of fiscaal vertegenwoordiger.

 4. Een Spaanse bankrekening openen

  Het hebben van een Spaanse bankrekening is verplicht voor het afronden van de aankooptransactie en de automatische afschrijving van alle rekeningen van het onroerend goed.

 5. En de financiering regelen indien nodig.

  Win indien nodig hypotheek- of financieel advies in en houd er rekening mee dat er extra kosten kunnen ontstaan als u met een hypotheek koopt.
  U wordt niet beschouwd als een contante koper als u een financiering nodig heeft, zelfs als die slechts gedeeltelijk is.
  Dit is essentiële informatie om te vermelden bij het begin van het werken met een makelaar. Als u dit weet, worden de termijnen later korter; wanneer de tijd dringt.


Uitgangspunt voor kopers

De zoektocht van de meeste kopers naar een huis begint met het doorzoeken van het web. Nu u de juiste makelaar heeft gevonden, Vicens Ash, is het tijd om een reis naar Javea te gaan plannen en te beginnen met het bekijken van vele huizen.

Wanneer u denkt dat u dicht bij het vinden van een koopwoning komt, moet u een wettelijke vertegenwoordiger aanstellen. Vraag gerust om een aanbeveling.

Die u ook het hele aankoopproces zullen uitleggen en uitleggen hoe ze te werk zullen gaan. Zij regelen ook alle benodigdheden zoals NIE-nummers voor buitenlanders en volmachten indien nodig.

De meeste juristen geven u een presentatie en schetsen hun dienst en de kosten ervan en zodra u ermee instemt hen in dienst te nemen, moet een deelbetaling worden ingediend om rekening te houden met het eindbedrag.


Je hebt een woning gevonden, wat gebeurt er nu?

 • De onderhandelingen beginnen en de verkoopprijs wordt overeengekomen. Er wordt u gevraagd: Is het onderworpen aan goedkeuring van de hypotheek?
 • Of u nu wel of geen financiering krijgt, u moet reserveringskosten betalen.
 • Om het pand van de markt te halen (eventueel ook bij andere makelaars) totdat alle zoekopdrachten zijn afgerond.
 • Een reservering van 5.000 euro wordt betaald voor onroerend goed onder de 500.000 euro en een reservering van 10.000 euro voor onroerend goed boven de 500k.
 • Door uw advocaat of vertegenwoordiger uitgevoerde eigendomsonderzoeken zijn bedoeld om te zien of er schulden of bezwaringen officieel zijn geregistreerd op het onroerend goed, dat u volgens de Spaanse wet zou kunnen erven.
 • Als er schulden zijn, zal uw advocaat bij of voor de oplevering alle schulden e.d. vrijmaken die door de verkoper worden betaald.

Vastgoedonderzoeken: Is het nodig?

Structuuronderzoeken zijn in Spanje niet wettelijk verplicht, maar zijn bij andere nationaliteiten gebruikelijk.

De enige keer dat er in Spanje een onderzoek wordt uitgevoerd, is wanneer de koper erom vraagt en ervoor kiest er zelf voor te betalen: voor zijn eigen gemoedsrust. Laat het ons weten als je een contactpersoon nodig hebt.

Bij aankoop met een Spaanse hypotheek laat de bank een taxateur de woning bezoeken, maar dit is geen volledige bouwkundige keuring. Het is veel minder gedetailleerd.


Verlies het niet: betaal een reservering!

Zodra u het eens bent over de aankoopprijs, moet u een reservering betalen of meteen overgaan tot de aanbetaling van 10%.

De ondertekening van een reserveringsovereenkomst is een snelle stap om een woning veilig te stellen en voor een korte periode te reserveren, terwijl de zoekopdrachten naar de woning en de overeen te komen punten worden opgesteld voor de pre-sales contracten.

Zodra details zoals: opleveringsdatum, notaris, betalingsschema, inventaris, zijn overeengekomen en geschreven in de voorverkoopcontracten (aka "contratos de arras") ondertekent u deze, betaalt u de 10% aanbetaling (minus de tot op heden betaalde reservering) en wordt de woning van de markt gehaald.

Op de dag van ondertekening bij de notaris wordt het saldo van de koopprijs betaald bij de voltooiing.

Laten we dat nog eens voor u definiëren: betaal een reservering of aanbetaling liever vroeger dan later – anders kunt u hem kwijtraken! – En dat is niet alleen agentenpraat, het is realiteit!


Koopgids Samenvatting

10 Aandachtspunten bij de aankoop van onroerend goed in Javea:

 1. Bekijk de markt, houd in de gaten wat er te koop is in Javea
 2. Krijg juridische vertegenwoordiging en advies
 3. Ga en zie eigendommen te koop
 4. Zorg voor het nodige papierwerk: NIE’s, volmachten etc.
 5. Krijg een bankrekening en financiering indien nodig
 6. Vind het juiste huis en doe een bod
 7. Een prijs en voorwaarden overeenkomen
 8. Teken een overeenkomst en betaal een reservering, met 10% te volgen
 9. Verhuizingen en meubels uitzoeken
 10. Naar de notaris gaan, tekenen en de laatste betaling doen.

Meer koopinformatie