Leer over de geschiedenis van Javea

Wat is er in het historisch centrum van Javea?

In de historische stad Javea (Javea old town) vindt u het stadhuis, de gemeentelijke overdekte en straatmarkten, het cultureel centrum, de kerk van San Bartolome en het Museum voor archeologie en etnografie.

Javea, daterend uit de 9e eeuw toen Jaime II regeerde, werd aangeduid als een burgh met een eigen raad, hoewel het nog steeds deel uitmaakte van de raad van Denia. Tot op de dag van vandaag worden gebieden van Javea genoemd als die van Denia, wat de stedelingen verontrust.

Javea trok een paar kilometer landinwaarts omdat het voortdurend werd aangevallen door piraten. Daarom bouwden de inwoners van Javea een vestingmuur die bleef staan tot 1873 en later werd opgegraven en gerenoveerd in 2008 en nu een van de bezienswaardigheden van Javea is.


Welke historische plaatsen zijn er in Javea?


El Parador

Tijdens de dictatuur van Franco, eind jaren ’70, kreeg Franco’s minister van Toerisme groen licht om een Parador Hotel te bouwen.

De Parador’s zijn "luxe" hotels in staatseigendom die meestal zijn ontwikkeld op basis van een historisch gebouw of terrein.

De Parador in Javea is genesteld aan de kant van het Canal de la Fontana, tegenover de Kaap van San Antonio.

Het heeft weelderige tuinen en een prachtig uitzicht over het strand van Arenal en richting Cap Prim. In die tijd had Javea het enige Hotel Parador Nacional aan de hele Costa Blanca.


In het algemeen heeft Javea een aanzienlijk erfgoed van historische monumenten in goede staat van bewaring.


Gezichtspunten

Een van de grootste attracties van Javea zijn de uitzichtpunten waar u enkele van de beste uitzichten langs de hele witte kust kunt bewonderen.

Vergeet niet te genieten van elk van de veertien uitzichtpunten tussen Kaap San Antonio en de baai van het Granadella-strand. Elk moment van het jaar zullen ze je de adem benemen.

Ambolo, Portichol en Torronel Towers: werden gebouwd voor stedelingen om de wacht te houden vanaf strategische punten langs de kust.

Capsades Tower: Iets landinwaarts, de overblijfselen die hier werden gevonden omvatten stukken keramische potten, sleutels en een munt om er een paar te noemen. Deze wezen op moslimgebouwen en nederzettingen in het gebied.


Sequia de la Noria

100 m lang waterkanaal, uitgegraven in de rots, dat de zoutvlakte van El Saladar verbindt met de zee. Een toeristische trekpleister gelegen tussen het strand van Arenal en Cala Blanca.


Ermita del Pópol

Een intieme kerk aan de voet van de berg Montgo, op de weg van Javea naar Jesus Pobre.

Het oorspronkelijke gebouw met gotisch ontwerp is intact, maar het terrein heeft verschillende verbouwingen ondergaan.

Deze hermitage viert zijn feesten in september en heeft diensten van zowel katholieke als anglicaanse liturgie. Anglicaans, omdat er veel ex-pats in het gebied wonen.


Calvario Kapel

Een van de enige eigendommen van de gemeente Javea is de Santo Cristo Calvario kerk, gelegen op de Montgo en oorspronkelijk gebouwd in 1770. XVIII werd ze uitgebreid en gewijzigd in 1849-57, wat de weg vrijmaakte voor de huidige kerk.

Het heeft grote gevels met geometrische vormen en een toren met een blauwe top. Hier verblijft de Heilige van Jezus Nazareno het hele jaar door tot de paasvakantie.


Klooster Virgen de los Angeles

Oorspronkelijk van de Orde van Sint Jérôme, gebouwd op 160m hoogte. Het Spiritualiteitshuis "Onze Lieve Vrouw van de Engelen" wordt verzorgd door en bestaat uit een gemeenschap van nonnen die bekend staan als de "Dochters van de Heilige Maria van het Hart van Jezus" die slechts zes leden telt.

Een diocesaan huis en heiligdom gelegen op het platteland dat bekend staat als de ruggengraat van de Kaap van San Antonio, de oostelijke uitlopers van de berg Montgo, plaatselijk genoemd La Plana "de vlakte".

Vele jaren geleden werd het gesticht door mannen met het enige verlangen om voor God te leven en een klooster te bouwen om hen te huisvesten die in hun voetsporen zouden treden.

Paus Gregorius XI gaf toestemming om een klooster te bouwen in het Koninkrijk Valencia, dat toen onder de heerschappij van San Jerónimo viel. Het werd dus gebouwd op gronden die in 1374 werden geschonken door Don Alonso de Aragón, zoon van de infante Don Pedro, hertog van Gandia.

Buitenlandse piraten vielen het klooster in 1388 aan, plunderden en verbrandden het en drie eeuwen later vond men tussen het puin en het overwoekerde gebladerte een doek gewijd aan de Maagd der Engelen.

Sindsdien hebben de religieuzen van Javea een kleine kapel opgericht, die al snel een bedevaartsoord werd voor de inwoners en de omliggende steden.

Het klooster en de kapel van Jeronimo werden in 1964 herbouwd en daarna trok een kleine orde monniken er ongeveer 10 jaar in, totdat het aartsbisdom de Dochters van de Heilige Maria van het Hart van Jezus opdracht gaf het te verzorgen en te beheren als Spiritueel Huis.


Meer koopinformatie