Fiesta programmagids voor Javea


Als u niet weet wanneer een bepaalde fiesta (feest) in Javea wordt gehouden, dan moet u deze pagina even bookmarken!

Zoek uit wanneer de feesten in Javea worden gehouden met onze ultieme gids van het feestprogramma.

Inclusief feestelijke vieringen zoals Jesus Nazareno, Moren en Christenen, de nationaal geprezen Corre Focs en Vuren van Sant Joan (Fogueres de San Joan).Januari


De Drie Koningen

Typisch een praalwagen- en dansparade waar de drie koningen van het Oosten: Melchor, Gaspar en Baltasar, samen met hun pages en entourage snoep en klein speelgoed gooien naar de toekijkende kinderen. Gevierd tijdens de middag van 5 januari. Volgens de traditie vinden de families hun cadeaus afgeleverd als ze thuiskomen na de optocht van de 3 koningen.

De laatste jaren is de kerstman populair geworden. Echter, de lokale Spaanse inwoner zwaait meer naar de drie koningen viering tijdens Kerstmis. Hun manier is om op de vooravond van 24 december een groot familiediner te houden en slechts kleine geschenken of het geschenk van geld te geven, maar hun belangrijkste uitwisseling van geschenken is tijdens het feest van de 3 Koningen.

Feest van San Antonio dierenoptocht in Javea

De "Fira i porrat de San Antoni" is traditioneel een feest dat door de agrarische samenleving wordt gevierd voor de heiligen in ruil voor een goede oogst en vruchtbaar vee. Een van de beroemdste "Porrats" wordt in Javea gevierd gedurende 3 weken van januari ter ere van San Antonio. Gedurende deze drie weken kunnen kinderen zich vermaken op de kermis aan de Palmela-laan, naast traditionele handelingen zoals de zegening van de dieren, de paardenparade (waar kinderen kunnen genieten van ritjes met paard en wagen) en de "Cremá del Pi" (verbranding van de pijnboom) wordt gevierd.

San Sebastian is de beschermheer van Jávea. De oorsprong van deze titel is gehuld in een legende, voor sommigen omdat hij eeuwen geleden de Javiërs bevrijdde van een pestepidemie en voor anderen is San Sebastian de beschermheilige van de steenhouwers. Gezien de bevolkingstraditie is het logisch dat deze naam wordt toegekend.

Gevierd op 20 januari, in de afgelopen jaren; een opleving van de volledige fiestas vieringen hebben een come back gemaakt. In plaats van alleen een kerkmasker en rotjes wordt San Sebastian in ware vorm gevierd met stierenrennen, optochten en kinderactiviteiten, samen met de zegening van de dieren en het verbranden van de pijnboom.


Februari / Maart


Carnaval in Javea

Carnaval, een woord uit de Italiaanse taal, "Carnevale" betekent "vlees kan gegeten worden". Historici geloven dat dit feest zo’n 5000 jaar teruggaat tot Soemerië en Egypte. Ook tijdens het Romeinse Rijk waren er soortgelijke vieringen. Tegenwoordig wordt carnaval vooral geassocieerd met landen met een katholieke traditie.

Carnaval wordt gevierd vóór de vastentijd, dat wil zeggen vóór de tijd van vasten en onthouding die de katholieke kerk aanhoudt ter voorbereiding op het grote feest van Pasen. Carnaval liet alles toe, daarom vermomden de mensen zich en gebruikten ze maskers om hun identiteit te beschermen.

Carnaval in Javea wordt al sinds de jaren 80 gevierd en heeft aan populariteit gewonnen bij zowel volwassenen als kinderen. Het begint meestal met een optocht van de kinderen van de stad in kostuum, waarna een muzikale show voor hen wordt opgevoerd. Een kleurrijke optocht van verkleedkleren, eindigend op het Plaza de la Constitution met mobiele disco en bar, tot in de vroege uurtjes.

Traditioneel wordt na het carnaval in Javea een week later de begrafenis van de sardine gevierd. Waarbij symbolisch een sardine wordt verbrand, die staat voor de ondeugden en losbandigheid die tijdens het feest tevoorschijn kwamen. Het vuur is opnieuw, zoals in vele mediterrane tradities, symbool van regeneratie en zuivering, waarbij al het slechte in de as wordt gelegd.


April / Mei


Viering van Jesús Nazareno in Javea

Hoewel San Sebastian de beschermheilige van Jávea is, zijn de feesten ter ere van Jesús Nazareno dieper geworteld, waarbij de "Xabiencs" (Javea/Xàbia-stadsbewoners) een grotere devotie aan de dag leggen.

Het beeldje van Nazareno verblijft in de Calvario-kerk tot de derde zondag van de vastentijd, waarop tijdens het begin van de festiviteiten een optocht door de stad wordt gehouden, naar de kerk van San Bartholomeus in het historische centrum. Waar het wordt vereerd tot 3 mei, de dag van de terugkeer processie naar de Calvario kerk. Eindigend in een spectaculair vuurwerk. Dit feest biedt traditioneel ‘bous al carrer’ (stierenrennen op straat) en een mooie variant van ‘meikruisen’. De meikruisen worden geplaatst voor de huizen van een select aantal mensen die ervoor hebben gekozen deel te nemen, door ze te ontwerpen en te maken, traditioneel met bloemen en natuurlijke materialen, en worden vervolgens beoordeeld en geëerd op basis van hun originaliteit en presentatie.


Juni


Vreugdevuren van Sant Joan in Javea (Fogueres)

De komst van de zomer wordt in heel Spanje massaal gevierd met de vreugdevuren van San Joan, waarbij die van de Middellandse-Zeekust het populairst zijn. Gevierd tussen 14 en 24 juni. Een feest van oude oorsprong, waarbij rituelen en andere activiteiten worden vermengd met vuur, buskruit, water en muziek. Een indrukwekkend welkom voor de zomer! Enerzijds betekende het ritueel van het aansteken van een vreugdevuur "om de zon meer kracht te geven", omdat na deze data de dagen korter worden en de "zon verzwakt". Aan de andere kant; het zuivert degenen die het overwegen.

Een mogelijke samenloop met de feestdag van de heilige die de doop in de Jordaan onderwees, weerspiegelt de symbiose tussen de christelijke traditie en andere vroegere geloven.

Het programma van de feesten van San Joan in Javea is gevarieerd en kleurrijk; met sportactiviteiten, optochten, muzikale optredens en concerten, het offeren van bloemen in de processie van de "Ofrenda de flores". Het is een feest voor alle smaken en leeftijden. Zeer populair zijn de stierenrennen, Correfocs (vuurrennen) en nit dels focs (vuurnacht) die de laatste jaren een enorme toeristische attractie zijn geworden. Deze festiviteiten eindigen op 24 juni met de verbranding van het vreugdevuur met een spectaculaire pyromusische vuurwerkshow.

Nit dels Focs in Javea

Sinds mensenheugenis viert Jávea/Xàbia de Nit dels Focs (Vuurnacht) met de komst van de zomerzonnewende. Een geconsolideerd evenement binnen de San Joan feesten.

De Nit dels Focs in Javea is een magische mysterieuze nacht, met een echt mediterraan karakter, die door de ongeëvenaarde omgeving van het historische centrum van Javea loopt. Met een ludiek karakter, vol symboliek en traditie, is het door de Valenciaanse Gemeenschap uitgeroepen tot Feest van Toeristisch Belang.

De vooravond van 23 juni begint met de "cremà dels focs" (brandende vuren) op de plaats waar zich vroeger toegangsdeuren in de oude vestingmuur bevonden. Vreugdevuren waar mensen overheen kunnen springen met bloemkronen op hun hoofd. Alle "Penyas" (individuele groepen mensen/clubs die elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen) die de feesten van San Joan vormen, nemen deel gekleed in hun gekleurde blouses met duidelijke emblemen. Later ontmoeten we elkaar bij de "Cremà de la foguera de trastos vells" (verbranding van de oude dingen) die wordt georganiseerd door "El Gerrot". In de warmte en het licht van het vuur, zingen ze een oud lied dat gaat: Como una flor que ebria de besos esclata, Jávea por San Juan en fiestas se desata…" ("Als een bloem die drinkt met slaafse kussen, wordt Jávea voor San Joan op feesten losgelaten").

Een nacht die eindigt met de meest verbazingwekkende en spectaculaire "Correfocs" (vuurlopen) langs een route die overeenkomt met de oude indeling van wat de ommuurde vestingstad Javea was.


Juli


Moren en christenen in Javea

Festiviteiten die teruggaan tot diep in het erfgoed in het zuidoosten van het schiereiland. Festivals vol geschiedenis, die een immense populariteit hebben verworven vanwege de spectaculaire kleurrijke optochten. Het herdenkt een verleden van co-existentie en strijd tussen twee culturen, de Moslim en de Christelijke. Een feest dat de botsingen voorstelt die plaatsvonden tijdens de Moorse invasie en de daaropvolgende christelijke herovering.

Moren en Christenen wordt in Javea gevierd in de derde week van juli, in de haven van Javea "Aduanas del Mar", met kleurrijke optochten en het naspelen van historische gebeurtenissen zoals de moslimlanding vanuit zee, de inname van het kasteel door de christenen en de overgave van de moslimtroepen.

Live schaakspel in Javea

De organisatoren van de "Festes Mare de Déu de Loreto" (feesten in de haven) organiseren sinds 1996 een levend schaakspel. Sinds 2002 is het een Fiesta van Nationaal Toeristisch Belang.

Een voorstelling van een toneelstuk gebaseerd op een levend schaakspel, opgevoerd door een groep schoolkinderen uit Javea van 6 tot 14 jaar. Het is een origineel en leuk idee met enkele historische aspecten.


Augustus


Virgen de los Ángeles

Begin augustus worden rond het oude klooster in La Plana festiviteiten gevierd ter ere van de Virgen de los Ángeles. Gebouwd in 1962, op een oude hermitage, was het begin van de Maagd der Engelen. Vroeger kwamen vrienden en familie naar de huizen van La Plana om mee te vieren en vrolijkheid te brengen. Een viering met een mis, een processie en "la verbena"; dat is een feest ter ere van patroonheilige. Het is een feest dat trouw blijft aan vroeger, met het ontwaken met dolçaina I tabalet muziek, het proeven van coca-maria (amandelcake) en mistela (zoete wijn).

De festiviteiten van Portitxol, die in de loop der tijd verloren zijn gegaan en in 2010 zijn teruggevonden, worden gevierd op de tweede zondag van augustus. Gelegen in Portitxol, een van de mooiste plekjes van Javea gelegen tussen La Caleta en Cap Negre. "La festa" gevierd door "els portitxolers" met muziek, traditionele dans, spelletjes en maaltijden met veel vrolijkheid en lokale gezelligheid voor alle leeftijden.


Augustus / September


Maagd van Loreto

Festiviteiten ter ere van de Maagd van Loreto markeren het einde van de zomer, meestal gehouden van eind augustus tot 8 september in Duanes del Mar (haven van Javea). Ontstaan in 1850 bij de aankomst van een Italiaans schip dat vastliep in de wateren bij Cap Prim. Het droeg het beeld van de Maagd van Loreto dat samen met de scheepsbel werd gered. Dus, van maritieme oorsprong in de passende omgeving van de oude haven, traditioneel verbonden met visserij- en exportactiviteiten (in het verleden).

Deze festiviteiten bieden een groot programma, met als hoogtepunt de populaire ‘Bous a la mar’ (Stieren op zee), die in de haven zelf op de golfbreker wordt gehouden en waarbij de deelnemers zich in zee gooien als de stier op hen afrent. Een van de meest geliefde en diepgewortelde tradities is de "Baret"; een door de Festivalcommissie opgezette pop-up bar waar je verse vis kunt eten (uren tevoren gevangen voor de plaatselijke vismarkt: La Lonja) en goedkoop bier kunt drinken (of waar je maar zin in hebt) en de sfeer kunt opsnuiven. Andere acts zijn parades van de commissie, het aanbieden van bloemen en muzikale optredens. Een plechtige religieuze ceremonie, op 8 september, markeert het einde van de festiviteiten van Mare de Déu de Loreto, samen met een spectaculair vuurwerk. Een vuurwerk dat meestal vanaf de zee zelf wordt afgestoken! Ter ere van zijn beschermheer en zijn zeelieden.


Oktober


9 oktober is de Dag van de Valenciaanse Gemeenschap. De meeste zaken zijn gesloten, sommige winkels en de meeste restaurants zijn open. Het stadhuis van Javea viert de jaarlijkse Vila de Xabia gemeenschapsprijzen.


November


Allerheiligen

1 november is Allerheiligen (dag van de doden) en het is traditie om graven (nichos) te bezoeken om ze te versieren met verse bloemen en ze in het algemeen op te ruimen. Het is een nationale feestdag en de meeste zaken zijn gesloten.


December


Puente de la Inmaculada

Ook bekend als Brug van de Onbevlekte, Brug van de Grondwet of de Decemberbrug, is de feestdag die nationaal wordt gevierd op 6 en 8 december. Het is een van de meest verwachte vakanties van de Spanjaarden, voor Kerstmis. Hoewel zwarte vrijdag nu de plaatselijke kalender binnensluipt, zijn de festiviteiten rond de Dag van de Grondwet en de Onbevlekte Ontvangenis altijd het begin van het kerstseizoen geweest.

Santa Lucia

Een kleine en mooie kerk gelegen op een heuvel bij de oude stad, gebouwd aan het begin van de 16e eeuw. In de Middeleeuwen werd de heilige aangeroepen om oogziekten te bestrijden, waarschijnlijk omdat haar naam verband houdt met licht. De festiviteiten worden gevierd op 13 december met een eenvoudig programma dat religie en samenzijn combineert. Op de vooravond van de 13e worden de burgemeesters; met muziek van de dulzaina en tamboril naar hun straat begeleid om een boeket bloemen in de heilige nis van hun straat te deponeren. Op de ochtend van de 13e staat het pad naar het kerkje vol met stedelingen en bezoekers die op bedevaart gaan. Eenmaal aangekomen bij de kapel wordt er een mis gehouden en is het traditie om warme chocolademelk en churros te serveren aan de aanwezigen.


Meer koopinformatie