Gezondheidszorg in Spanje & Javea

Hoe ziet de Spaanse gezondheidszorg eruit?

De Spaanse gezondheidszorg, die als een van de beste in Europa wordt beschouwd, is in onze ervaring uitstekend.

Het nationale gezondheidsstelsel wordt beheerd door het ministerie van Volksgezondheid, dat een begroting opstelt en diensten verleent op regionaal niveau.


In 2018 plaatste de Euro Consumer Health Index Spanje op de 19e plaats en werd het land geprezen voor zijn verbeteringen.


Spanje biedt staats- en particuliere gezondheidszorg.

Sommige ziekenhuizen bieden zelfs beide diensten aan, maar de meeste Spanjaarden kiezen voor de openbare gezondheidszorg, die meestal gratis blijft en gefinancierd wordt door sociale bijdragen.

Elke regio is verantwoordelijk voor het gezondheidsbudget dat haar door de nationale regering is toegewezen.


Wie heeft er recht op Spaanse gezondheidszorg?

  • Elke inwoner van Spanje die als werknemer of zelfstandige werkt en sociale zekerheid betaalt
  • Inwoners van Spanje die een overheidsuitkering ontvangen
  • Inwoners die onlangs zijn gescheiden of gescheiden van een partner die bijdraagt aan de sociale zekerheid
  • Inwonende vrouwen die zwanger zijn
  • Inwonende kinderen
  • Inwonende studenten jonger dan 26 jaar
  • Gepensioneerden
  • Niet-inwoners van Spanje die in het bezit zijn van een EHIC-kaart (Europese ziekteverzekeringskaart)

Brexit en gezondheidszorg: de feiten (tot nu toe)

Dankzij de EU-regelingen voor gezondheidszorg hebben burgers van EU- en EER-landen en Zwitserland toegang tot sociale en gezondheidsdiensten, terwijl zij zich in een van die andere landen bevinden, en zij moeten die ontvangen zoals een ingezetene dat zou doen, zonder of tegen lage kosten.

Overeenkomsten tussen deze naties omvatten de EHIC (European Health Insurance Card) die gezondheidszorg biedt aan bezoekers van korte duur en de S1-overeenkomst biedt permanente gezondheidszorg en sociale zorg aan personen die in het buitenland wonen, zoals gepensioneerden.

Na Brexit kunnen Britse burgers de toegang tot deze regelingen verliezen, afhankelijk van de nieuwe overeenkomsten tussen de EU en de Britse regering – wanneer dat gebeurt! Tot dusver zijn de twee bestuursorganen overeengekomen dat Britse gepensioneerden die al in de EU in het buitenland wonen, ook na Brexit gebruik kunnen blijven maken van de S1 en EHIC.

Hoewel er verschillende politieke partijen aantreden en de economie haar ups en downs kent, houden artsen, verpleegkundigen en medisch personeel een gezondheidszorg in stand die niet achteruit is gegaan en nog steeds sterk is met zeer hoge normen voor medische hulp en netheid.

Particuliere gezondheidszorg

Is een andere populaire optie voor expats en Spanjaarden.

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen in Javea die particuliere ziektekostenverzekeringen in uw eigen taal aanbieden. Als je een aanbeveling nodig hebt, laat het ons weten.


Meer koopinformatie