2021 School & Onderwijsgids: Javea

Over deze gids


Meer informatie over scholen in Javea en welke onderwijsopties er zijn in Spanje, waaronder verplicht en niet-verplicht onderwijs, hoger onderwijs en universiteiten.


Wat staat er in deze gids?Op welke leeftijd beginnen kinderen met school in Spanje?

Infantil of kleuterschool begint in september van het jaar dat het kind 3 jaar is.

Kinderen die na september jarig zijn, beginnen met 2 jaar en worden 3 tijdens het schooljaar.

Onderwijs is in Spanje verplicht van 6 tot 16 jaar, en de scholen in Spanje worden steeds meer beschouwd als van een beter niveau dan die in veel andere Europese landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk) met minder tuchtproblemen.


Is school gratis in Spanje?

Ja. Lokale openbare Spaanse scholen zijn gratis in Spanje. Volgens de onderwijswet moeten leerlingen tussen 6 en 16 jaar gratis en verplicht naar school.

Hoewel het onderwijs in Spanje gratis is, is het eigenlijk heel goed en meer nog als een kind bereid is om te leren.

Internationale scholen zijn niet gratis.


In welke maanden begint en eindigt de school in Spanje?

Het schooljaar in de omgeving van Javea loopt van begin september tot midden juni, met 3 schoolperiodes van ongeveer 11 weken.

De scholen sluiten op feestdagen en nationale feestdagen en deze dagen kunnen per autonome gemeenschap verschillen.

De internationale scholen in de omgeving van Javea beginnen na de zomervakantie begin september weer op school en breken begin juli af voor de zomervakantie – iets later dan de Spaanse scholen.


Wanneer zijn de Spaanse schoolvakanties?

De kerstvakantie is meestal van 23 december tot 6 januari.

De paasvakantie duurt één tot twee weken rond 4 april tot 21 april, afhankelijk van Pasen zelf.

De zomervakantie begint rond half juni, meestal rond de 18e, tot begin tot half september.


Internationale scholen in en rond Javea


Internationale scholen in en rond Javea zijn de meest populaire keuze voor expats, met verschillende in de omgeving om uit te kiezen.

Sommige geven uitsluitend in het Engels les, andere in het Engels en Spaans.

De meeste zijn lid van de National Association of British Schools in Spain (NABSS).

Britse scholen volgen gewoonlijk het Britse curriculum en bieden GCSE’s, A/S en A-niveaus aan. Velen bieden nu ook het internationaal erkende internationale baccalaureaatsdiploma aan als alternatief voor de A-niveaus.

De klassen zijn klein en de sfeer is ontspannen.

Alle internationale scholen zijn betalend. De kosten variëren van school tot school.


Spaanse scholen in en rond Javea


Het Spaanse staatsonderwijs in en rond Javea staat open voor alle EU-burgers en is gratis vanaf de kleuterschool tot 18 jaar.

Je wordt geacht te betalen voor boeken, schrijfgerei en buitenschoolse activiteiten.

Dorpen en buitenwijken hebben hun eigen kleuter- en basisscholen, maar middelbare scholen hebben een groter verzorgingsgebied.

Het verzorgingsgebied is heel belangrijk – als u een bepaalde school wilt, zorg er dan voor dat u een huis zoekt in het juiste gebied.

Ongeveer 30% van de Spaanse schoolkinderen gaat naar een particuliere school. Deze zijn betalend en bieden een lagere leerling/leraar verhouding dan staatsscholen.

Het Spaanse onderwijssysteem is goed gestructureerd en evenwichtig en biedt kinderen een uitstekende educatieve basis.


Kleuteronderwijs (0-6 jaar) in Javea


Een goede manier om je kinderen (en jezelf in de Spaanstalige gemeenschap) te integreren. Het kleuteronderwijs (Educación Infantil) is verdeeld in twee fasen van drie jaar (0-3 jaar en 3-6 jaar). Voorschools onderwijs is niet verplicht, maar is gratis tijdens de tweede fase (3-6 jaar) in door de overheid gefinancierde scholen. Er is ook een scala aan kinderdagverblijven, zowel door de staat als privé, waarvan sommige door expats worden gerund.


Leerplicht (6-16 jaar)


Bestaat uit twee fasen:

 • Basisonderwijs (Educación Primaria) van 6 tot 12 jaar.
 • Lager secundair onderwijs (Educación Secundaria Obligatoria – ESO) van 12 tot 16 jaar.

In tegenstelling tot Britse scholen lopen kinderen die niet slagen voor hun eindejaarsexamen in het lager of middelbaar onderwijs, het risico het hele schooljaar over te moeten doen – een duidelijke motivator!


Niet-verplicht onderwijs (16-18 jaar)


Studenten kunnen een van de twee routes volgen, zolang ze hun certificaat hebben om aan te tonen dat ze hun ESO hebben voltooid:

 • Hoger secundair onderwijs (Bachillerato)
 • Middelbare beroepsopleiding

De bovenbouw van het middelbaar onderwijs bereidt de leerlingen voor op de universiteit.

Als alternatief kunnen zij kiezen voor een beroepsopleiding die begint met een algemene opleiding voor de werkplek en overgaat in specialistische gebieden en stages.


Hoger onderwijs in Spanje


Als je in of rond Javea woont, of in eigen land bent en overweegt om verder te studeren in Spanje, wordt van kandidaten voor Spaanse universiteiten verwacht dat zij in hun laatste jaar van de middelbare school het toelatingsexamen "Selectividad" afleggen.

Eenmaal toegelaten aan een universiteit studeren studenten drie jaar en behalen ze ofwel een licencia (in academische vakken) ofwel een diploma in beroeps- of technische vakken. Universitair afgestudeerden kunnen dan verder studeren voor het equivalent van een MA of PhD.

In Spanje is het gebruikelijk dat studenten naar de dichtstbijzijnde universiteit gaan en thuis wonen. Er zijn verschillende goede universiteiten in de omgeving, onder andere in Valencia, Alicante en Murcia.


Is universitair onderwijs gratis in Spanje?

Hoewel hoger onderwijs of universiteit in Spanje niet volledig gratis is, is het zeker een van de voordeligere keuzes binnen Europa.


Lijst van scholen en telefoonnummers in Javea

Er zijn 10 scholen om uit te kiezen in Javea, variërend van alle verschillende leeftijdsgroepen, allemaal vol met kinderen van verschillende nationaliteit.

Sommige scholen geven alle lessen in het Valenciaans, met enkele lessen in het Castellano (gewoon Spaans), maar de meeste geven les in het Castellano met enkele vakken in het Valenciaans.

Hoe dan ook, kinderen worden gemakkelijk tweetalig in beide talen.


Kleuter- en basisscholen in Javea


Middelbare scholen in Javea

IES is de afkorting van: Instituto de educación secundaria (Instituut voor secundair onderwijs)


Internationale scholen in Javea en Benitachell


Laude Lady Elizabeth SchoolDe Lady Elizabeth School

LES heeft een trotse traditie om gedurende twee decennia geweldige leermogelijkheden te bieden aan kinderen van meer dan 50 nationaliteiten.

Elk kind wordt echt gewaardeerd en gerespecteerd als individu. We streven ernaar elke leerling de kans te geven om te leiden, te dienen en hun passies na te streven tijdens de leerperiode.

De faculteit en het personeel van Lady Elizabeth zijn ervaren, zorgzame en gepassioneerde docenten, wat zorgt voor warme en oprechte relaties tussen docenten en leerlingen.

De ouders zijn de meest gewaardeerde partners, aangezien wij op hen leunen voor ideeën en aanmoediging en samenwerken om de leerlingen te ondersteunen.


  XIC - Xabia International College in Javea Xabia International College

  De absolute prioriteit van Xabia International College is het bieden van een gastvrije omgeving waar studenten en personeel gelukkig kunnen zijn. En bereiken uitstekende dingen!

  Van de kleuterschool tot de zesde klas heerst er een geweldige energie; enthousiasme voor een individuele leerervaring en synergie tussen de leerlingen en de docenten staan centraal.

  Het doel van Xabia International College is het ontwikkelen van levenslange leerlingen met een geest van vindingrijkheid en zelfredzaamheid binnen een warme en doelgerichte gemeenschap.  Meer koopinformatie